نحوه خاموش کردن آتش را میدانید؟ روش های مختلف اطفاء حریق چیست؟ همانطور که میدانید یکی از روش های کنترل آتش استفاده از خاموش کننده های آتش است و خاموش کننده های دستی یکی از متداول ترین نوع آن ها ست. اما اگر نحوه استفاده از این دستگاه ها را ندانیم ممکن است با زیان بزرگی رو به رو شویم. بنابراین در این مطلب نکاتی در مورد نحوه استفاده از خاموش کننده های دستی را گفتیم.
عملکرد خاموش کننده های دستی
به طور کل در خاموش کننده ها به دو طریق مواد اطفایی خارج میشود.
۱ طریقه واژگونی (سر و ته): در این حالت برای خارج کردن مواد اطفایی باید دستگاه را سر و ته گرفت. در غیر این صورت به جای ماده اطفایی, گاز یا همان عامل فشار آن تخلیه میشود. این نوع عملکرد بیشتر در انواع قدیمی دستگاه ها به چشم میخورد.
۲ طریقه مستقیم: نحوه استفاده از خاموش کننده های دستی در بعضی موارد به صورت مستقیم است. به این معنا که به صورت عادی باید استفاده کنید. اگر سر و ته کنید و یا حالت افقی به دستگاه بدهید عامل فشار آن خارج میشود و دیگر هیچ کاربردی نخواهد داشت.
فراموش نکنید؛ برای حمل این نوع خاموش کننده ها باید تلاش کنید, بدن به صورت مستقیم باشد تا به ستون مهره آسیب نزند.
نحوه استفاده از خاموش کننده های دستی آب و هوا
اول از هرچیزی, دستگاه را در موقعیت مناسب از آتش قرار دهید. سپس ضامن را بکشید و با یک دست دستگاه و با دست دیگر سر لوله را نگه دارید. اهرم را که فشار دهید, مایع جریان پیدا میکند و آتش را کنترل میکنید.
نحوه استفاده از خاموش کننده های آب و گاز
ضامن را آزاد کنید, گاز به داخل بدنه فرستاده میشود. سپس با تکان دادن سر لوله دستگاه, آتش را خاموش کنید.
نوعی قدیمی از این دستگاه های خاموش کننده آب و گاز وجود دارد که به صورت دستی یا کوله پشتی ساخته شده بود.
برای استفاده از این نوع دستگاه ها ابتدا تلمبه ای که در داخل یا خارج آن گذاشته شده, هوا را به داخل بدنه کمپرس کنید. سپس شیر را باز کنید و با استفاده از فسار سنج دستگاه, فشار را کنترل کنید.
نحوه استفاده از خاموش کننده های کف
به هیچ عنوان خاموش کننده های کف را مستقیم به داخل مایع در حال اشتعال نپاشید, چراکه مایع با کف مخلوط میشود و جز هدر رفت آن اتفاقی نخواهد افتاد. جریان کف را به بدنه ظروف مایع در حال اشتعال یا دیواره اطراف آن بپاشید.
بنابراین کف با حرکت بر روی سطح مایع, مانند یک پتو از رسیدن به اکسیژن هوا به سطح مایع جلوگیری میکند. برای رسیدن به هدف خاموش کامل آتش, فاصله از حریق, مکان حریق و طرز عمل تاثیر فراوانی خواهد داشت.
نحوه استفاده از خاموش کننده های پودری
اگر دستگاه شما از خاموش کننده های پودر و گارز باشد, دستگاه را روی زمین قرار دهید و لوله پلاستیکی را از گیره خارج و آن را با دستگیره باهم نگه دارید. اگر لوله پلاستیکی را نگه ندارید ممکن است به سر و صورت شما برخورد کند.
بدون آنکه بدن یا سر و صورت خود را در مسیر سوپاپ ایمنی خاموش کننده قرار دهید, شیر گاز را با چرخاندن فلکه شیر, فشار و کشیدن اهرم باز کنید.
اگر آتش بر روی زمین بود, با زاویه ۳۰ درجه, پودر را هدایت کنید. اگر پودر با زاویه تند و یا مستقیم با شعله ها برخورد کند, اثر اطفایی نخواهد داشت.
پس از اطفاء کامل حریق, برای چند ثانیه ب عملیات ادامه دهید. چراکه اگر شعله کوچکی در اطراف یا قسمت زیر وجود داشته باشد, با رسیدن به بخار های قابل اشتعال مجددا آتش سوزی ادامه و گسترش میابد.
اگر خاموش کننده های پودر و گاز از نوع فشنگ داخل باشند, کمی نحوه استفاده آن متفاوت است.
در خاموش کننده های پودر و گاز فشنگ داخل, فشنگ گاز co2 در داخل بدنه و زیر درپوش قرار میگیرد که با ضربه بر روی اهرم, گاز وارد بدنه میشود و میتوانید برای اطفاء از آنها استفاده کنید.
نحوه استفاده از خاموش کننده CO2
نحوه حمل خاموش کننده CO2 مانند دیگر خاموش کننده های دستی است. اما به دلیل فشار زیاد و طرح خاص سرلوله, باید بیشتر به حریق نزدیک شوید.
اما فراموش نکنید؛ قبل از نزدیک شدن به آتش در فاصله دورتر, ضامن را آزاد و سرلوله را در دست بگیرید. اهرم را فشار دهید و سر لوله قیفی را هدایت کنید. CO2 را به طرف سطح مواد در حال اشتعال هدایت کنید.
نکته: حداکثر زمان تخلیه این خاموش کننده ها بین ۶۰ تا ۱۶۰ ثانیه است. حداکثر استفاده را از زمان ببرید.
این خاموش کننده ها قابل کنترل هستند و در صورتی که بیشتر از ۱۰ درصد آن را مصرف نکرده باشید, میتوانید برای حریق های دیگر استفاده کنید.
اگر از پر بودن دستگاه اطمینان دارید ولی گازی خارج نمیشود, ممکن است راه خروج آن به علت یخ زدن گاز مسدود شده باشد. چند لحظه شیر را ببندید و مجددا باز کنید.
کلام اخر
نکات بسیاری در مورد نحوه استفاده از خاموش کننده ها وجود دارد. قبل از خرید خاموش کننده های دستی از نحوه استفاده و نحوه نگهداری خاموش کننده ها مطلع شوید.